Onze passie voor Italie en 'Crose'

Onze passie voor Italië was er altijd al.

Meer dan 30 jaar geleden leerde Nicole de Italiaanse taal en liep stage in Italië.

Voor Richard was het een land waar hij vele vakanties doorbracht en genoot van de natuur en het klimaat.

Dat maakte dat we als gezin met 3 kinderen de stap maakten in 2018 om onze droom te volgen.

Dat we 'Crose' ons thuis mogen noemen, is iets waar we nog iedere dag van genieten.

Onze passie voor Italië en Crose delen we graag met jullie, hieronder lees je meer hierover


Over ons

Als gezin met drie kinderen besloten we in 2018 het kantoorleven achter ons te laten om te beginnen aan een nieuw leven in Italië. Wie zijn ons hart gevolgd en daardoor zijn veel deuren open gegaan.

Voor onze kinderen was het een grote verandering: alledrie gingen ze naar verschillende scholen. Daarnaast waren er ook grote projecten in de eerste jaren; complete vernieuwing van het dak, verbouwing van de appartementen en realiseren van de glamping lodges. Daarbij kwam het leren van de Italiaanse taal en integreren in het lokale leven.

Ook kwamen steeds meer dieren bij Crose wonen: waakhond Rocca en knuffelhond Luna, de twee poezen, kipjes, twee schapen en paard Caramella leven allemaal samen bij Crose. Graag brengen we onze gasten een beetje dichterbij de natuur en in contact met dieren.

In 2021 begonnen we met het aanleggen van het inbouwzwembad. We kozen ervoor om zelf de afwerking te doen. Met de pietra stenen van een oude ruine bouwden we het terras en de muren rondom het zwembad. In 2023 legden we de laatste hand aan een badhuisje. En plannen voor de toekomst? Die zijn er altijd, vraag maar aan Richard. Ondertussen hebben onze 3 kinderen hun weg gevonden in het Italiaanse leven. Onze zoon woont op zichzelf, de 2 dochters studeren en helpen regelmatig mee bij activiteiten zoals de gezamenlijke avond of knutselactiviteit.

Als we terugblikken op de eerste jaren, dan waren het intensieve jaren waarin we met veel liefde 'Crose' hebben laten opbloeien, zodat ook onze gasten kunnen meegenieten van de puurheid van deze plek.

Waarom heten we Crose?

En wat zijn Crose kruiden..

In 2017, rond de aankoop van de boerderij begonnen met brainstormen om een naam te bedenken. Alles passeerde de revue, maar de ultieme naam die pastte bij de plek vonden we niet. Toen bleek dat de plek van de boerderij op een lokale wandelkaart bekend was als 'Crose'. Ook de lokale bevolking kent deze naam en noemt het 'Creuse' in het Piemontees dialect.

We besloten deze lokale naam te blijven gebruiken, een goede beslissing. Een italiaans omaatje heeft ons uitgelegd dat ' Creuse ' in het dialect ook de ronding van je soepbord betekent, die je met wat brood schoonmaakt. Hoe leuk is dat?

In de wintermaanden zijn we met allerlei dingen bezig. Waaronder ook het maken van de Crose-kruiden. In de natuur om ons heen groeien veel kruiden en we besloten deze te gaan plukken en drogen. Zo onstonden de Crose-kruiden; een mengeling van handgeplukte en gedroogde wilde thijm, rozemarijn, laurier en zout.

Inmiddels zijn de 'Crose kruiden' bekend geworden voor onze terugkerende gasten en lokale bewoners. Je kunt er heerlijk mee koken bij pasta of gebruiken bij vlees of vis.

Aarde: Natuur & Dieren

Als Agriturismo zijn we actief in het toerisme, bezig met agrarische activiteiten en we hebben verschillende boerderijdiertjes. De liefde voor de natuur om ons heen maakt dat we in alle seizoenen buiten te vinden zijn.


Toen we Crose kochten was het een terrein van 16 hectare met weides en bossen die we in de afgelopen jaren omgetoverd hebben tot een kleine agrarische boerderij.

Het lavendelveld met 7,500 plantjes die we geplant hebben bloeit in de maand juni. Verder hebben we fruit- en olijfbomen geplant. De groententuin die we aangelegd hebben voor ons gezin en waar we graag kinderen laten zien waar eten vandaan komt.

Daarbij groeide in de jaren het aantal dieren die bij Crose leven:

Hond Rocca is de bewaker van het terrein en hond Luna is de knuffelhond.

De 2 poezen Simba en Panda, 2 schapen Pino & Rino en paard Caramella maken het een heuse kinderboerderij bij elkaar. De kipjes in het hok die iedere dag een ei leggen, het zijn de kleine dingen die soms een vakantiebeleving speciaal maken.

Richard vind het heerlijk om bezig te zijn op de trekker. We hebben alle machines om zelf hooi te maken voor de dieren in de winter. We genieten er iedere keer van als we kinderen in contact kunnen brengen met onze dieren of kunnen laten helpen bij de verzorging.

In het hoogseizoen is er iedere

ZONDAGOCHTEND: MEET & GREET MET PAARD CARAMELLA EN SCHAPEN PINO & RINO

We vertellen over waarom ze zo heten, welk ras ze zijn, hoe we ze verzorgen.

Je kunt vragen stellen, ze van dichtbij zien of even aaien.

Water: Bron van leven

Water staat voor bron van leven.

Van oudsher werd al bij Crose over water nagedacht: de boerderij heeft een waterput en een grote ondergrondse opslagtank. Ook is er een wateraansluiting met drinkbaar kraanwater.


Maar water geeft ook verkoeling en veel plezier,

Het zwembad bij Crose met uitzicht over de vallei heeft 100.000 liter water.

Het bouwen van een zwembad op een berghelling was een uitdagend project.

We gebruikten de pietra stenen van de ruine om het terras en de muren rondom het zwembad te bouwen,


Crose ligt in een relatief droog gebied waardoor wij ook aandacht vragen om voorzichtig om te gaan met water in en rond de accomodaties:

We hebben kleine hulpmiddelen die je helpen om je bewust te maken van je watergebruik in de keuken en douche. Als het in de zomer droog is vragen we om respectvol om te gaan met het water in het zwembad en geen bommetjes te maken, maar plezier maken kan natuurlijk altijd.

In het hoogseizoen is er iedere:

DONDERDAG AVOND: ZWEMMEN IN DE AVOND

Het zwembad is dan geopend in de avond als het donker wordt.

Met muziek en lichtjes maken we het een kleine disco party.

Creating memories.....

Lucht: Zon & Sterren

Italiaanse zon:

De zon is niet alleen om heerlijk te zonnebaden maar om duurzaam te zijn. In 2023 hebben we besloten om onze eigen energie op te wekken door het plaatsen van zonnepanelen (met batterij) op het dak van de Agriturismo om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Gelegen op een zuidhelling worden er de nodig kilowatts geproduceerd waarmee oa het water in de boilers wordt verwarmd om te douchen.

Wijds uitzicht:

Het wijdse uitzicht bij Crose nodigt je uit om iedere dag te genieten van een ander landschap: strak blauwe luchten in de zomer en in de herfst de 'eilanden' in het dal die ontstaan door de laaghangende wolken waarmee je letterlijk wakker wordt boven de wolken. Het spel van zon, wolken, regen(boog) en mist veranderd soms per minuut.

Sterren en het heelal:

Door de ligging van Agriturismo Crose op een heuveltop zonder strooilicht is het fantastisch om in de avonden naar sterren te kijken.

Als kind was Nicole al gefascineerd door de sterren en het heelal. Graag legt Nicole uit welke planeten of sterrenbeelden je kunt zien in de avond.


In het hoogseizoen is er

BIJ EEN HELDERE AVOND: SAMEN STERREN KIJKEN

We nemen een dekentje mee naar buiten, kijken omhoog en gaan onderzoeken welke sterren en planeten we allemaal kunnen zien. Weet jij Orion of de planeet Jupiter te vinden?

Vuur: Het italiaanse leven

Het italiaanse leven staat voor de warme begroeting die italianen elkaar geven.

In het kleinschalige dorpje Spigno Monferrato waar we wonen, kent iedereen elkaar.

In de jaren dat we er wonen zijn we geïntegreerd met de lokale bevolking.

De kinderen hebben vrienden gemaakt en zijn ook onderdeel van het italiaanse leven.

Rond 8 September zijn de lokale dorpsfeesten in Spigno.

Nicole en Marcella helpen bij deze avonden in de bediening en bar.

Het is een hele belevenis om mee te eten aan de lange tafels op het dorpsplein.

Deze lange tafel hebben we ook op de wekelijkse gezamenlijke avond bij Crose waarbij de pizza oven of barbeque aangaat voor onze gasten.

We genieten van de mooie gesprekken op deze avonden. En de kinderen: die gaan als eerste aan tafel, waarna zij samen onder de vijgenboom een film kijken.

Maar er zijn meer activiteiten die verbinden:

op woensdagavond is er een speur/wandeltocht naar de middeleeuwse kasteelruïne in het dal. Een historische, maar ook mysterieuze plek waar de tijd heeft stil gestaan.

En voor de jongste gasten hebben we op donderdagmiddag een knutsel activiteit waarbij kleurrijke schilderijtjes gemaakt worden die een mooie vakantieherinnering zijn.

In het hoogseizoen is er iedere

MAANDAG AVOND: GEZAMENLIJKE PIZZA/BBQ AVOND

WOENSDAG AVOND: KASTEEL WANDEL/SPEURTOCHT

DONDERDAG MIDDAG: KNUTSEL ACTIVITEIT

Doe je ook mee?